top of page
Buscar

Inclusió v.s. Aula UEECO

  • saraponstorres
  • 13 mar 2017
  • 3 Min. de lectura

A dia d’avui gran part dels centres educatius es consideren inclusius i que treballen la diversitat dins les aules, ja sigui mitjançant grups homogenis o conscienciant a l’alumnat d’aquesta diversitat existent.


Però la realitat és molt diferent.


Primerament, és necessari definir què entenem per inclusivitat. L’educació inclusiva s’associa a la llei de les 3 P: Presència, Participació i Progrés de tot l’alumnat, inclòs l’alumnat amb necessitats educatives especials. Per tant, aquest concepte és més ampli que la integració. Significa que tots els fillets i filletes han d’aprendre junts, independentment de les seves condicions personals, socials o culturals.

D’aquesta manera, tot l’alumnat té la mateixa igualtat d’oportunitats i de participació. La conseqüència d’aquest nou mètode educatiu recau amb la modificació de l’estructura, funcionament i proposta pedagògica de les escoles, per tal de donar resposta a totes les necessitats i demandes de l’alumnat per afavorir el seu òptim desenvolupament i aprenentatge.


«Una escuela selectiva sólo quiere a aquellos discípulos que pueden comer el menú que tiene preparado de antemano: un currículum prefijado. Ni siquiera se conforma con preparar un menú especial –un currículum adaptado- para un estudiante que tiene problemas para comer el menú general, es decir, el currículum ordinario, general, como de hecho está ocurriendo en muchos procesos de integración escolar. Una escuela inclusiva es muy diferente. Una escuela inclusiva es aquella que adecua el menú general para que todo el mundo pueda comerlo, para que sea un currículum común, y lo hace compartiendo un espacio y un tiempo escolar, porque detrás de cómo y de qué se enseña hay unos determinados valores que configuran una forma muy determinada de vivir (Pere Pújalas Maset, 2001).


Molts centres treballen i lluiten per aquesta igualtat d’oportunitats, per la inclusivitat de tot alumnat, siguin quines siguin les seves habilitats i competències. Però encara ens trobam amb la presència de centres especials per aquests o aules UEECO (Unitat Educativa Especifica en Centre Ordinari), d’aquesta darrera en trobam diverses a l’illa de Menorca.



Les aules UECCO és un espai que disposen alguns centres, on imparteixen un currículum elaborat en base a les necessitats, capacitats i competències de l’alumnat que acudeix a aquest espai. L’alumnat d’aquestes aules són diagnosticats com a NESE (Necessitats Educatives de Suport Especial), els quals poden tenir alguns d’aquests trastorns esmentats: trastorn de personalitat, de relació o comunicació, de llenguatge, discapacitat motora, TDAH, retard maduratiu i trets autistes.


Dins aquesta aula hi trobam mestres en Pedagogia Terapèutica (PT) i auxiliars Tècnica Educativa (AL), en funció del nombre d’alumnes hi haurà més o menys personal adscrit en aquestes aules especifiques annexades al centre ordinari.


De primeres, podem afirmar que les aules UEECO són més inclusives que els centres especials, ja que l’alumnat té l’oportunitat de relacionar-se amb la resta de persones de la seva edat. Encara que són alumnes de la UEECO, tenen un grup de referència al qual acudeixen en algunes hores del dia per realitzar activitats. Però, per altra banda, no són inclusives ja que no faciliten la participació ni la presència d’aquest alumnat dins el seu grup de referència. Malauradament aquest col·lectiu són exclosos de la normalització.

Quant al progrés, podríem dir que les UEECO si que afavoreixen aquest aspecte ja que personalitzen l’aprenentatge a les característiques de cada alumnat individualment.


És cert que hi ha ocasions i circumstàncies que resulten difícil que el fillet o filleta romangui dins una aula ordinària, el qual no pot seguir les indicacions del professorat ja que necessita el suport d’una especialista per ell... D’aquesta manera esdevé més fàcil facilitar aquest suport extern a l’aula per tal de treballar amb l’alumne segons les seves competències.


Però això no és inclusiu, estem apartant un determinat col·lectiu de la societat. L’alumnat és conscient de les seves limitacions, també ho és la família i el professorat... La nostra tasca és la de facilitar un suport per aquest nen/a, però un suport intern. És a dir, que el PT o l’AL vingui dins la nostra aula a treballar amb aquest alumne i amb qualsevol altre que necessiti ajuda. Però aquesta és la gran problemàtica, la falta de personal de suport que disposen (tots) els centres educatius.


Si absolguéssim les aules UEECO milloraríem molts aspectes, com són, entre altres:

  • Tots els fillets i filletes de la societat coneixerien i respectarien la diversitat existent del nostre context.

  • Tots seriem educats amb valors socials i de respecte.


Però per la falta de personal, moltes d'aquestes aules especials existeixen i en algunes es fa molt bona feina, donau-li una ullada aquest reportatge d'una aula UEECO de Catalunya:



Entradas recientes

Ver todo

Comments


© 2023 por Som Suport. Creado con Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page