La família i la seva evolució
- saraponstorres
- 7 mar 2017
- 2 Min. de lectura

El concepte de família ha anat evolucionant moltíssim. Si miram l’origen de la paraula, encara que aquest és incert podem dir, prové de la terminologia famulus (servent). Per tant, en el seus orígens el concepte feia referencia a un grup format per criats i esclaus que un home tenia com a propietat.
A dia d’avui, el terme família s’utilitza per nombra a un conjunt d’individus els quals tenen un parentiu, ja sigui vinculada al nivell social (com pot ser el matrimoni o l’adopció) o a la consanguinitat. Per tant, el concepte va anar evolucionant cap al parentiu entre els membres. Mentre quan abans el lligam, podríem dir que, el defenia l’afinitat dels individus, és a dir el temps que passaven aquests membres junts, els esclaus amb els senyors.
Aquest és un aspecte que també es pot apreciar ara. Frases del tipus “la família que s’escull” per denominar als amics és símptoma que de cada vegada ens apropam més a les amistats i, possiblement, ens deslligam més de la família, de la família extensa principalment.
Hi ha diferents tipus de família, i diferents tipus de categoritzacions. La més comuna és la següent: la família nuclear, és la que engloba a la mare, pare i fills en comú. La família extensa és aquella que abraça des dels avis, concos i ties, cosins i altres parents. La família més actual, podríem dir, és la família composta, aquesta es caracteritza per estar formada per pares i fills i, també, per altres membres de la família els quals tan sols tinguin un lligam de consanguinitat amb un progenitor; aquest seria el cas de pares separats que refà la seva vida amb una altra persona.
Degut als grans canvis socials, també destaquen les famílies monoparentals i les homoparentals. Les famílies monoparentals són un altre tipus de família, formades per un pare o mare i els seus respectius fills, és el cas de la viudetat o la solteria.
Les homoparentals, en canvi, estan formades per una parella homosexual (gays o lesbianes) i els seus respectius fills.
Com podem apreciar hi hagut molts canvis i una evolució d’aquest concepte. Canvis del tipus: ritme i nivell de vida, estrès laboral, poca paciència, etc. han causat el pas de famílies extenses (la majoria de cops), famílies que convivien tots junts en una mateixa llar; a famílies compostes, monoparentals o homoparentals. Com conclou Fantova (2000) vivim en un moment de crisis i canvi en les famílies.

Esquema realitzat per Sara Pons sobre les tipologies de famílies, extret: http://www.medicosfamiliares.com/familia/clasificacion-o-tipologia-de-la-familia.html
Comments